Nieuws
Groningen, 17 oktober 2024
Liegen dat het gedrukt staat
Deze winter nemen we je samen met designduo Paul&Albert mee op een intrigerende reis door de wereld van drukwerk, media en misleiding. In Liegen dat het gedrukt staat wandel je langs prikkelende installaties, bijzondere voorwerpen en grafisch drukwerk. Van duivelse boeken naar strooipamfletten en van bioscoopreclames tot moderne nepnieuwsfenomenen.
Woorden en beelden bepalen hoe wij naar de ander, de maatschappij én naar onszelf kijken. Maar is wat je ziet altijd de waarheid? Of je het nu misinformatie of fake news noemt, het inkleuren en manipuleren van feiten is zo oud als de mensheid. Maar sinds de uitvinding van drukpers liegen we dat het gedrukt staat.
GRID’s tijdelijke expositiezaal in Het Kasteel (Melkweg 1) wordt ingericht met een reeks intrigerende installaties, die elk een aspect van drukwerk, media en misinformatie onder de loep nemen. Ontdek dit najaar hoe woorden en beelden ons denken en handelen hebben gevormd en hoe eenvoudig je op het verkeerde been wordt gezet.
De expositie loopt van 13 december 2024 tot en met 16 maart 2025 en is te bezoeken van donderdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.
Groningen, 16 april 2024
Meer cultuur in de Niemeyerfabriek
Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, GRID Grafisch Museum Groningen, NOORDWOORD, het resort en het Poëziepaleis presenteren een plan voor een nieuwe culturele hotspot in Groningen. De zes culturele instellingen werken al geruime tijd aan een uniek samenwerkingsplan en zien in de Niemeyerfabriek een prachtige mogelijkheid om meer cultuur voor nog meer publieksgroepen te realiseren.
In de centrale hal zien bezoekers uit de buurt hoe de laatste hand wordt gelegd aan een tentoonstelling van topfotografen uit Noord-Nederland. Ondertussen loopt een groep leerlingen naar de educatieve ruimte voor een poëzieworkshop. In het Grafisch Lab zijn studenten van Noorderpoort en Minerva aan het werk met drukmachines en nieuwe, digitale technieken en in de bibliotheek bladeren bezoekers door fraai vormgegeven boeken. Bij de Kunstuitleen zoekt iemand nieuw werk uit, terwijl een medewerker affiches ophangt: zondagmiddag is er weer een Cultureel Café. Een schrijver en een beeldend kunstenaar die in één van de inpandige ateliers werkt, komen vertellen over hun gezamenlijke project.
Als het aan zes Groningse culturele instellingen ligt, wordt dit toekomstbeeld binnenkort werkelijkheid. Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, GRID Grafisch Museum Groningen, NOORDWOORD, het resort en het Poëziepaleis zijn ervan overtuigd dat ze stad en samenleving meer kunnen bieden door hun programma’s op slimme wijze te koppelen. Vanuit die gedachte namen ze een aantal jaren geleden het initiatief om te komen tot samenwerking, gezamenlijke huisvesting én de creatie van een nieuwe culturele hotspot. Inmiddels zijn de plannen in een vergevorderd stadium. In de Niemeyerfabriek zien ze de aangewezen locatie om hun plannen te realiseren. Die plannen zijn de afgelopen weken aan de gemeente Groningen en de betrokken projectontwikkelaar gepresenteerd.
De zes culturele instellingen hebben een bewezen staat van dienst en de nieuwe culturele hotspot wordt veel meer dan een plek waar ze hun eigen programma presenteren. Door het delen van faciliteiten, zoals een ontvangsthal, een werkplaats en een expositieruimte én door inhoudelijk samen te werken ontstaat er een bruisende en veelzijdige plek waar altijd iets te doen is. Dankzij sterke banden, korte lijntjes en intensieve samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontstaat een culturele hub waar je beleeft, waar je leert en waar je werkt. Of je nu cultuursnuiver, buurtbewoner, student of maker bent: dit huis van verbeelding is er voor iedereen.
Met een veelzijdig programma en gezamenlijk georganiseerde events zal een groot en divers publiek worden getrokken: de partners rekenen op meer dan 100.000 bezoekers op jaarbasis. Huisvesting in de Niemeyerfabriek zorgt daarmee voor leven in de brouwerij en biedt meerwaarde aan een stadsdeel dat volop in ontwikkeling is. Het wordt dé plek voor nieuwe ideeën, onverwachte ontmoetingen en spannende vergezichten. Voor wie om de hoek woont of nét iets verder weg.
Groningen, 12 februari 2024
GRID in Het Kasteel
Na enkele maanden afwezigheid is GRID Grafisch Museum weer terug in Groningen. In Het Kasteel (Melkweg 1) heeft GRID een tijdelijke locatie gevonden voor exposities, workshops en tentoonstellingen.
GRID vertrok eind 2022 noodgedwongen uit het pand aan de Sint Jansstraat. In de oude brandweerkazerne in Haren werd een tijdelijk onderkomen gevonden. Een locatie voor (tijdelijke) tentoonstellingen en exposities was er echter nog niet. Deze is nu gevonden in Het Kasteel, een rijksmonument uit 1901.
De ruime benedenzaal biedt GRID de komende periode de mogelijkheid om exposities, workshops en tentoonstellingen te organiseren. De eerste tentoonstelling opent al op 22 februari. GRID presenteert De Best Verzorgde Boeken 2022: 52 prachtig vormgegeven boeken, die 8 weken lang te zien, te voelen en mee te maken zijn.
Groningen, 7 november 2023
Nieuwe directie GRID
officieel van start
Bart Breman en Elina Klungel zijn begonnen aan hun nieuwe functies bij GRID. Breman neemt als algemeen directeur het stokje over van Fronique Oosterhof. Klungel, al werkzaam voor GRID, gaat de functie van hoofd bedrijfsvoering invullen.
GRID vertrok eind 2022 noodgedwongen uit het pand aan de Sint Jansstraat. In de oude brandweerkazerne in Haren werd een tijdelijk onderkomen gevonden. “We zijn blij dat we hier terecht kunnen,” vertelt Breman, “maar dit is geen plek waar we bezoekers of gasten kunnen ontvangen. We willen zo snel mogelijk onze collectie weer laten zien. Het grafisch erfgoed van Groningen verdient een mooi museum.”
Grafiek en drukkunst zijn onlosmakelijk verbonden met Groningen. De stad kende tal van drukkerijen en grafische bedrijven. Daarnaast is er het werk van kunstenaar H.N. Werkman, waarvan GRID de inventaris beheert. “Maar we doen meer dan behouden en beheren,” vertelt Breman. “We laten zien hoeveel invloed gedrukte woorden en beelden hadden en hebben.” In een nieuw museum zal het grafische verleden van Groningen dan ook worden verbonden met de actualiteit. “We gaan het Groningse verhaal van ambacht, taal en kunst op spannende en inventieve manieren laten zien.”
Voorlopig is er nog de tijdelijke vestiging in Haren. “Maar we duiken snel weer op in het centrum van de stad, met mooie exposities en pop-up tentoonstellingen,” belooft Klungel. “En natuurlijk is er de Druktemaker, onze mobiele museumdrukkerij. We hebben het afgelopen jaar veel scholen en instellingen bezocht, met mooie educatieve programma’s en erfgoedlessen. Die zijn heel goed ontvangen en we zijn volop bezig met het ontwikkelen van een nog gevarieerder aanbod.”
Groningen, 7 november 2023
“Mijn directeurschap van het GRID kun je het beste omschrijven als een achtbaanrit”
Na acht boeiende jaren neem ik afscheid van GRID. Bij OOG mocht ik vertellen hoe ik op deze periode terugkijk: https://www.oogtv.nl/2023/11/mijn-directeurschap-van-het-grid-kun-je-het-beste-omschrijven-als-een-achtbaanrit/.
Het GRID team en alle collega's in de cultuursector met wie ik mocht samenwerken bedank ik uit de grond van mijn hart voor al het moois dat we met elkaar tot stand hebben gebracht.
Mijn opvolger Bart Breman, mijn collega Elina Klungel, het bestuur en de vrijwilligers wens ik een succesvol traject naar een inspirerend, nieuw museum.
Groningen, 5 september 2023
Nieuwe algemeen directeur voor
GRID Grafisch Museum Groningen
Bart Breman wordt op 1 november a.s. de nieuwe algemeen directeur van GRID Grafisch Museum Groningen.
De huidige directeur Fronique Oosterhof draagt na 8 jaar het stokje over. De achtergrond van haar vertrek ligt in een aantal persoonlijke omstandigheden, die niet te verenigen zijn met het directeurschap van een museum in transitie. Zij trad aan in 2015 en bouwde GRID – dat toen net verhuisde naar de Sint Jansstraat – uit tot een toonaangevend erfgoedmuseum voor grafische technieken en geschiedenis, met een sterk educatief aanbod. Onder haar leiding werd de inventaris van de drukkerij van Hendrik Werkman verworven: belangrijk grafisch erfgoed, waarvoor een apart deel van het museum werd ingericht.
Bart Breman (Veenhuizen, 1981) studeerde journalistiek. Als museumdocent en onderwijsmaker werkt hij voor verschillende musea. Daarnaast is hij educatief auteur en tekstschrijver, voor diverse culturele- en onderwijsinstellingen in het noorden van het land. Breman is geen onbekende van het GRID: hij voerde de redactie van Werkmans Bovenkamer en schreef een educatieprogramma in het kader van Bitterzoet Erfgoed, het project rondom het slavernijverleden van Groningen. Met zijn brede ervaring en historische kennis past hij uitstekend in het profiel van de functie. Samen met hoofd bedrijfsvoering Elina Klungel zal hij de zorgdragen voor de continuïteit van GRID in de overgang naar een nieuw museum.