Over GRID

Sinds eind 2022 is het museum aan de Sint Jansstraat gesloten voor publiek en ligt onze vaste collectie in opslag. Totdat er een nieuw pand is, waar we ons nieuwe museale concept kunnen presenteren, maken we gebruik van een mooie ruimte in ‘Het Kasteel’ (aan de Melkweg 1 in Groningen). Hier organiseren we onder andere tijdelijke exposities en tentoonstellingen.

Daarnaast is er de De DRUKTEMAKER. Daarmee trekken we langs scholen, buurtcentra, instellingen en evenementen in Stad en Ommeland. Via deze website kan het publiek kennismaken met onze collectie en de verhalen achter de vele grafische objecten in de museumcollectie.

GRID Grafisch Museum Groningen is een uniek, actief en dynamisch klein museum, dat de traditie van een rijk grafisch verleden van Groningen op actieve wijze verbindt met ambacht, taal en kunst. Het museum is geworteld in de regio en heeft een grote groep liefhebbende en meewerkende vrienden en vrijwilligers. GRID is sterk in samenwerking en in het zoeken van verbinding bij het realiseren van activiteiten en tentoonstellingen. Het museum wordt bestuurd en gemanaged als een sociaal-culturele onderneming met aandacht voor mens en zaak.

Missie en visie

Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt het grafisch erfgoed op verschillende manieren tot leven. Helaas is ons pand aan de Sint Jansstraat sinds 19 december 2022 gesloten voor publiek. Daarom vertellen we het verhaal over ons grafisch erfgoed de komende periode op een andere manier.

GRID behoudt, beheert en presenteert verhalen, objecten en producten die voortkomen uit het Groningse grafisch erfgoed. De collectie is zo samengesteld dat de objecten getuigen van belangrijke hoofdstukken uit de grafische geschiedenis van Groningen. Ze zijn afkomstig van grafische bedrijven in stad en provincie. Een substantieel deel van de collectie is werkend. 

 In de museale presentatie en onze activiteiten verbinden we waar mogelijk verleden, heden en toekomst. In onze rondleidingen, workshops en evenementen staat het contact tussen publiek en vakmensen, kunstenaars en vormgevers centraal en geven we ruimte aan creativiteit. 

GRID wil inwoners en bezoekers op activerende wijze laten kennismaken met en deelnemen aan het verhaal en de grafische geschiedenis van de stad Groningen en het Ommeland en hen de schoonheid van taal en grafische vormgeving en kunst laten ervaren. Ook wil het bij een breed publiek het bewustzijn vergroten van het belang van grafisch erfgoed voor taal, geletterdheid, emancipatie en integratie.

ANBI Status

Naam: Stichting Grafisch Museum Groningen
Ook bekend als: GRID Grafisch Museum Groningen

Postadres: Westerse drift 5, 9752 LA Haren

Tijdelijk bezoekadres: Melkweg 1, 9718 EP, Groningen

RSIN: 72.41.161

Organisatie

Plannen en verslagen

Bestuur en medewerkers

GRID heeft een onbezoldigd bestuur dat bestaat uit de volgende leden:

Mevr. B.A. Ekamper (voorzitter)

Mevr. A. de Groot (secretaris)

Dhr. H. Klomp (penningmeester)

Dhr. R. de Boer (lid)

Dhr. H. Hofstra (lid)

Dhr. G.F.J.M. Klaas (lid)

Dhr. F. Wamsteker (lid)

Directeur: Dhr. B.H. Breman, bezoldigd

Hoofd Bedrijfsvoering: Mevr. E. Klungel, bezoldigd

De overige werkzaamheden in het museum worden door vrijwilligers uitgevoerd (circa 60 personen).

Bestuur en directie onderschrijven de Ethische Code van de ICOM, Code Cultural Governance, de Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code en passen deze toe.

Medewerkers kunnen terecht bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon: Riekje Kok.

GRID Grafisch Museum is lid van de Coöperatie Sterke Musea.

Werken bij GRID

Op dit moment zijn er zo’n 60 vrijwilligers actief in het museum, van drukkers tot activiteitenbegeleiders en van collectieregistrators tot klusjesmannen en -vrouwen. Toch kunnen wij extra handen nog altijd goed gebruiken.

Vrijwilliger zijn in GRID betekent werken in een gezellige en informele omgeving. Je krijgt de kans om een steentje bij te dragen aan het draaiende houden van het museum en dat doe je samen met een leuke groep collega’s. Daarnaast is GRID is een uitstekende plek om werkervaring op te doen, weer terug te keren in de arbeidsmarkt of actief te zijn als je geen (volledige) reguliere baan (meer) hebt.

De aard en omvang van onze organisatie maakt dat wij niet in staat zijn een vrijwilligersvergoeding uit te keren.